czwartek, 1 marca 2018

Duszony kurczak z warzywami i kopytkami


Czasem przychodzą takie momenty, kiedy stać się nad garami nie chce. Szczególnie po nockach…przepis spodoba się tym, którzy cenią sobie czas, a lubią dobrze i treściwie zjeść. W przepisie użyliśmy kopytek, które można kupić w opakowaniach do gotowania lub smażenia.










Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała rzepa
  • 50 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1/8 łyżeczki mielonego anyżu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki)
  • 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania)
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

      Warzywa kroimy:
      Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka.
      Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy.
      Do miski przekładamy mięso wraz z warzywami, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min 12 godzin.
      Po tym czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 25 min, co jakiś czas mieszając.
      Następnie dodajemy kopytka, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza