środa, 28 lutego 2018

Sałatka z granatem, awokado, gruszką i sosem na bazie soku z granatu

Zdrowo i pysznie









Składniki

  • Sos : 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 5 łyżek soku z granatu
  • 2 łyżki oliwy z orzecha włoskiego
  • czarny pieprz świeżo mielony
  • Ponadto : 2 garści sałaty
  • 1 gruszka soczysta
  • 4 łyżki ziaren granatu
  • 2 czubate łyżki ricotty

    Przygotowanie

    1. Sos : wszystkie składniki połączyłem, dokładnie wymieszałem, aby w efekcie powstała emulsja.

      Orzechy piniowe uprażyłem na suchej patelni. Gruszkę obrałem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Awokado obrałem pokroiłem w kostkę, skropiłem sokiem z cytryny.
      Z granatu wyłuskałem ziarna. Odłożyłem 4 łyżki ziarenek. Z pozostałych wycisnąłem sok.
    2. Na talerzu rozłożyłem sałatę ( insalatina ), na niej pokroją gruszkę, awokado, ricottę. Polałem sosem, ale nie po gruszce i awokado ( zmienią kolor ). Całość posypałem uprażonymi orzeszkami, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz