Bardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety
mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką
pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste.
Składniki
- 2 filety z kaczki ze skórą
- 3 szalotki
- natka pietruszki
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym
ręcznikiem. Następnie mielimy w maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z
szalotkami.
Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3-
łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy
na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez około 20-25 min
(w zależności od wielkości kotletów). Pod koniec można włączyć termoobieg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz