środa, 7 marca 2018

Pieczone roladki wołowe ze szparagami


W zasadzie do sezonu szparagowego jeszcze daleko, ale już można kupić w niektórych sklepach. W sezonie, spożywamy ile wlezie…tak też z innymi sezonowymi warzywami. Trzeba czerpać ile wlezie. Przepis idealnie nada się na wspólne grillowanie. Połączenie jednego z najzdrowszych mięs z niesamowitymi szparagami, gwarantuje dokładki...więc szykujcie się ;)









Składniki

  • 4 kawałki udźca wołowego (po 150 g)
  • 16 szt szparagów zielonych
  • musztarda dijon
  • sos BBQ
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • sezam
  • olej

    Przygotowanie

    1. Mięso cienko rozbijamy, z jednej strony smarujemy musztardą.
      Szparagi obłamujemy w miejscu, tam gie „samo” pęka, spryskujemy olejem.
      Na każdy kawałek mięsa kładziemy po 4 szparagi, zwijamy w roladkę, ciasno związujemy sznurkiem.
      Każdą roladkę smarujemy sosem BBQ, układamy na blaszce do pieczenia, polewamy miodem i posypujemy sezamem.
      Zapiekamy 15-20 min w temperaturze 200°C. Najlepiej 15 min, otwieramy piekarnik (wyłączamy) i roladki dochodzą do „siebie”.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza