Główka kiszonej kapusty, do niedawna była naszym marzeniem,
do momentu…kiedy to, w naszym warzywniaku nie natknęliśmy się na liście
kiszonej kapusty. No i tutaj zaczęliśmy eksperymentować. Doszliśmy do
konkluzji, że kiszona kapusta najlepiej smakuje z ziemniakami. No i co? Już
mamy ;)
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 cebule
- 400 g surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego
- 2 łyżki czarnuszki
- ew. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kg liści kiszonej kapusty
- 500 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o
najmniejszych oczkach. Odciskamy z wody (nie wylewamy), dodajemy jajko.
Cebule siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju
podsmażamy boczek, po kilku minutach wrzucamy posiekane cebule, szklimy,
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso mieszamy z ziemniakami oraz czarnuszką.
Jeśli masa jest zbyt płynna dodajemy 2 łyżki mąki
ziemniaczanej, jeśli zbyt zbita, to wodę z ziemniaków.
Na każdy liść układamy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu
żaroodpornym.
Gołąbki zalewamy bulionem i pieczemy 60 min w 200°C.
Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz