środa, 7 marca 2018

Galareta na golonce wieprzowej

Będąc wielbicielami galarety proponujemy taką wersję. Lubimy prawie wszystkie wersje. I z dodatkiem wołowiny i mięsa drobiowego, galaretę drobiową.












Składniki

  • 1 golonka wieprzowa
  • 2 nogi wieprzowe
  • ogon wieprzowy
  • 500 g wołowiny
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • średni seler
  • 1/2 małego pora - biała część
  • jedna opieczona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

    1. Golonkę , nogi i ogon dokładnie umyłem, włożyłem do garnka, zalałem zimną wodą. Zagotowałem, zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy, gotowałem na wolnym ogniu, aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Doprawiłem solą i pieprzem.
    2. Mięso po ostygnięciu, rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem na dość grube plasterki. Wyporcjowałem marchew i mięso, dodałem natkę, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz