wtorek, 27 marca 2018

Flaczki wołowe z mięsem wołowym

Danie z kuchni polskiej.











Składniki

  • 500 g flaczków wołowych (krojonych)
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka średniej wielkości
  • seler średniej wielkości
  • mały por
  • 4 łyżki oliwy
  • 1.5 l bulionu wołowego
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1 listek laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 czubate łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • imbir sproszkowany
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki

    Przygotowanie

    1. Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem. 
      Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem, odcedziłem, przelałem zimną wodą, gotowanie powtórzyłem.
      Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę, pietruszkę i selera umyłem ¾ starłem na tarce na grubych oczkach, pozostałą część pokroiłem „na zapałkę” . Por pokroiłem w talarki Oliwę rozgrzałem na patelni, wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty, patelnię zdjąłem z ognia, dodałem oba rodzaje papryki w proszku, dokładnie wymieszałem. Dusiłem jeszcze kilka minut.
      Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki, dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, imbirem, gałką muszkatołową i zgniecionym czosnkiem. Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany.  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza