Bardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg!
Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę.
Składniki
- 1 duża marchew
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 mała puszka groszku konserwowego
- koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki,
ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy sól, liście i ziele
angielskie. Gotujemy kwadrans od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.
Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy razem z groszkiem (z
zalewą), gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz