środa, 28 marca 2018

Wiosenna zupa


Bardzo prosta i orzeźwiająca zupa. Rano wstaliśmy, a tu…śnieg! Chociaż w taki sposób można „przywołać” wiosnę.











Składniki

  • 1 duża marchew
  • 4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mała puszka groszku konserwowego
  • koperek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Marchew i ziemniaki obieramy. Marchew kroimy na plasterki, ziemniaki w kostkę, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy sól, liście i ziele angielskie. Gotujemy kwadrans od momentu, kiedy zupa zacznie wrzeć.
      Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy razem z groszkiem (z zalewą), gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
      Podajemy z posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz