W tym tygodniu też tak macie? No jakaś tragedia ze
wstawaniem i wyrobieniem się do pracy na 14tą! No i co? Pierogi miały być,
wyszły paszteciki ;)
Składniki
- 500 g żołądków drobiowych
- 500 g batatów
- 1 duża marchew
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- andruty
- estragon
- sól, pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Żołądki drobiowe oczyszczamy, kroimy w kostkę i gotujemy z
osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Tak gotujemy
przez 30 min, następnie dodajemy pokrojone w kostkę bataty, marchew. Gotujemy do
miękkości warzyw, płyn redukujemy.
Całość przepuszczamy przez maszynkę o najmniejszych oczkach.
Do smaku doprawiamy estragonem, solą oraz pieprzem.
Andruty lekko zwilżamy zimną wodą, nakładamy farsz pozostawiając
2 cm bez
od jednego boku (dłuższego). Następnie zwijamy w roladki, obtaczamy w rozbełtanym
jajku, następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz