wtorek, 6 marca 2018

Barszcz chrzanowy z szarą renetą

Ciekawa alternatywa na Wielkanocny barszcz









Składniki

  • 4 szt szarej renety
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 ziemniaki
  • 2 pętka białej kiełbasy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4 jajka
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka majeranku
  • liść laurowy
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz
  • koperek

    Przygotowanie

    1. Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, przekroiłem na pół.
      Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem.
      Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka.
      Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły.
      Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę.
      Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut.
    2. Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem.
      Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem.
      Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone jajka, posypałem listkami koperku.



4 komentarze: