poniedziałek, 5 marca 2018

Makaron penne ze szparagami i kozim serem

Makaron ze szparagami czemu nie.











Składniki

  • 250 g makaronu penne
  • 2 łyżki masła
  • 10 szt zielonych szparagów
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g sera koziego twarogowego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • starty parmezan

    Przygotowanie

    1. Do gotującej wody wrzuciłem makaron, ugotowałem al dente.
      Odłamałem twarde końce szparagów, obrałem do 2/3 wysokości, pokroiłem na 4 cm kawałki.
      Ugotowałem na parze ( ok. 4 min. ), lekko posoliłem.
      Kozi serek podzieliłem na kawałki.
    2. Ugotowany makaron odcedziłem, przełożyłem z powrotem do garnka, dodałem masło, wymieszałem. Dodałem szparagi i szczypiorek, ser, wymieszałem.

      Makaron podałem na talerzach, polałem oliwą z oliwek, posypałem parmezanem. Doprawiłem solą i pieprzem.

1 komentarz: