wtorek, 27 lutego 2018

Zupa chlebowa z Madery


Przepis pochodzi od Agaty Wojdy, która otrzymała prestiżową rekomendację przewodnika Michelin. W zasadzie przebywając w Funchal, nic o tej zupie nie słyszeliśmy, jednak daliśmy jej szansę ;) Delikatna, z mocnym, czosnkowym akcentem i jajkiem po benedyktyńsku <3 W oryginalnym przepisie zupę robi się na bazie wody, oliwy i ziół. Tutaj w prosty sposób można zagospodarować rosół.











Składniki

  • 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • natka pietruszki
  • 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa

    Przygotowanie

    1. Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber.

      Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce do talerzy.

      Na gotujący się rosół po kolei wpuszczamy po jednym jajku, najlepiej najpierw wbić do filiżanki. Delikatne mieszamy łyżką wokół niego, aż białko się zetnie, wyławiamy i umieszczamy w talerzu, tak samo robimy z pozostałymi jajkami, następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy posiekaną natkę.

1 komentarz: