Mieliśmy tę przyjemność gotować razem z Gruzinami. Akurat
trafiliśmy w wysokich górach pod Batumi na kurs robienia chaczapuri. Dla nas
była to wielka frajda i przyjemność. Teraz połączyliśmy to danie z naszymi
polskimi smakami. Wyszło przewybornie <3
Składniki
- Ciasto:
- 20 g drożdży
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- sól
- Farsz:
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1/4 małej główki kapusty włoskiej
- 100 g szynki konserwowej
- 100 g startego sera żółtego (u nas Gouda)
- koperek
- 150-200 ml bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do wody razem z
oliwą i solą. Ciasto zagniatamy , pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy
pokrojoną w drobną kostkę szynkę, smażymy kilka minut. Kapustę szatkujemy,
dodajemy do szynki, wlewamy bulion i dusimy przez kilkanaście minut, by kapusta
lekko zmiękła. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę z szynką studzimy, dodajemy
starty ser (część zostawiamy do posypania), posiekany koperek, mieszamy, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkowujemy, na środku umieszczamy farsz, boki
ciasta zbieramy do góry, sklejamy i całość rozwałkowujemy.
Passatę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, smarujemy wierzch ciasta i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C, następnie posypujemy
resztą startego sera i zapiekamy jeszcze około 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz