wtorek, 27 lutego 2018

Chaczapuri z kapustą


Mieliśmy tę przyjemność gotować razem z Gruzinami. Akurat trafiliśmy w wysokich górach pod Batumi na kurs robienia chaczapuri. Dla nas była to wielka frajda i przyjemność. Teraz połączyliśmy to danie z naszymi polskimi smakami. Wyszło przewybornie <3









Składniki

  • Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 małej główki kapusty włoskiej
  • 100 g szynki konserwowej
  • 100 g startego sera żółtego (u nas Gouda)
  • koperek
  • 150-200 ml bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku

    Przygotowanie

    1. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do wody razem z oliwą i solą. Ciasto zagniatamy , pozostawiamy do wyrośnięcia.

      W tym czasie cebulę siekamy, szklimy ją na maśle, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę, smażymy kilka minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do szynki, wlewamy bulion i dusimy przez kilkanaście minut, by kapusta lekko zmiękła. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę z szynką studzimy, dodajemy starty ser (część zostawiamy do posypania), posiekany koperek, mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

      Ciasto rozwałkowujemy, na środku umieszczamy farsz, boki ciasta zbieramy do góry, sklejamy i całość rozwałkowujemy.

      Passatę mieszamy z oliwą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, smarujemy wierzch ciasta i zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C, następnie posypujemy resztą startego sera i zapiekamy jeszcze około 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz