niedziela, 25 lutego 2018

Barszcz gdański

Kuchnia kaszubska










Składniki

  • pół kg kości wołowych
  • 1 kg buraków
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • por
  • mały seler
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • kilka liści kapusty włoskiej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony

    Przygotowanie

    1. Kości wraz z pietruszką, marchwią, selerem, porem i kapustą zalałem litrem wody, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i ziarnisty pieprz, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem około 1 godziny. Przecedziłem.
    2. Pokrojone buraki zalałem 1 litrem wody, dodałem ocet, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości ( około 1 godziny ). W połowie gotowania dodałem pokrojone jabłka. Przecedziłem. Wlałem oba wywary do jednego garnka, dodałem majeranek, zeszkloną na maśle bardzo drobno pokrojoną cebulę i czosnek roztarty z solą, wlałem wino, doprawiłem solą i pieprzem. Podałem z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz