poniedziałek, 19 lutego 2018

Spaghetti z tuńczykiem, czarnymi oliwkami i kaparami

Przepis z książki Paolo Petroni










Składniki

  • 350 dag makaronu spaghetti
  • 85 g tunczyka w oleju po odcedzeniu
  • 55 g czarnych oliwek bez pestek
  • kilka solonycj jabłuszek kaparowych
  • 1 żąbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Na patelni rozgrzałem 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek. Dodałem posiekany czosnek, natkę pietruszki, oliwki i kaparowe jabłuszka, smażyłem kilka minut.
    2. Tuńczyka po sączeni pokruszyłem. Wrzuciłem na patelnię, dodałem kilka łyżek wody i zmielony pieprz. Tuńczyka po sączeni pokruszyłem. Wrzuciłem na patelnię, dodałem kilka łyżek wody i zmielony pieprz. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 minut.

      Ugotowałem makaron al dente, w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodałem do sosu.

1 komentarz: