wtorek, 20 lutego 2018

Tarta z kapustą i grzybami

Pyszne połączenie jesiennych smaków. Aromatyczne grzyby leśne połączone z kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać.








Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g białej kapusty
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 500 g grzybów leśnych
  • 1 marchew
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 ml słodkiej śmietany 18%
  • słodka mielona papryka
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy.

      Grzyby kroimy  na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw).

      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min.

      Tak przygotowany sos łączymy z kapustą.

      Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C.

      Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze 190°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz