Pyszne połączenie jesiennych smaków. Aromatyczne grzyby
leśne połączone z kapustą i śmietaną. Nie może się nie udać.
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500 g białej kapusty
- 300 ml bulionu warzywnego
- 500 g grzybów leśnych
- 1 marchew
- 1 ogórek kiszony
- 1 łyżka smalcu
- 100 ml słodkiej śmietany 18%
- słodka mielona papryka
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do
miękkości. Odcedzamy.
Grzyby kroimy na
kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na
rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy
gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30
min (do miękkości warzyw).
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną,
pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min.
Tak przygotowany sos łączymy z kapustą.
Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i
lekko zapiekamy w temperaturze 200°C.
Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i
zapiekamy 25-30 min w temperaturze 190°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz