wtorek, 20 lutego 2018

Potrawka z sarniny

Porwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem.












Składniki

  • Marynata : 1 cytryna
  • 50 ml wody
  • 50 ml czeronego wina
  • 1 cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • 2 liście laurowe
  • 20 ziaren pieprzu
  • 750 g udźca sarny
  • 150 g masła
  • 30 g masła
  • 1 pełna łyżka mąki
  • 250 ml rosołu
  • 100 g galaretki porzeczkowej

    Przygotowanie

    1. Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni.
    2. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem pod przykryciem, aż mięso zmiękło i zrumieniło się. Wyjąłem. Do powstałego sosu dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem rosołem, przetarłem przez sito, zagotowałem, dodałem galaretkę porzeczkową, doprawiłem. Sarninę pokroiłem na równe kawałki, włożyłem do sosu, zagotowałem. Wyłożyłem na półmisek, dodałem sos porzeczkowy.

1 komentarz: