środa, 21 lutego 2018

Sałatka z melonem, awokado i serem feta

Prosto, szybko, smacznie.










Składniki

  • pół melona miodowego
  • 4 garście rukoli
  • 2 dojrzałe awokado
  • 100 g sera feta
  • 100 g pistacji
  • sok z połowy cytryny
  • Sos : 4 łyżki oleju z winogron
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 łyżki wody
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

    Przygotowanie

    1. Sos : dokładne wymieszałem wszystkie składniki, tak aby powstała emulsja.
      Pistacje wyłuskałem z łupinek, posiekałem je niezbyt drobno.
      Z melona usunąłem pestki, obrałem, pokroiłem na kostkę o boku około 2 cm.
      Obrane awokado pokroiłem na długie paski, spryskaj je sokiem z połowy cytryny.
      Ser pokroiłem na kostkę o boku około 1 cm.
    2. Do salaterki włożyłem rukolę, wlałem połowę sosu, wymieszałem.
      Rukolę rozłożyłem, na niej ułożyłem kawałki melona, awokado i ser. Polałem pozostałym sosem, posypałem orzeszkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz