środa, 21 lutego 2018

Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym

Takie połączenia lubimy najbardziej. Świeże i mega aromatyczne. Kasza bulgur idealnie komponuje się z delikatnym mięsem tuńczyka. Smak podbija olej pistacjowy z miodem…a na dokładkę posiekane pistacje i nadający ostrości marynowany pieprz zielony.








Składniki

  • 400-500 g steku z tuńczyka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru palmowego
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1/2 łyżki masła
  • dwie garści roszponki
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego
  • 50 ml oleju z pistacji
  • 1 łyżka miodu
  • pistacje

    Przygotowanie

    1. Stek przez kilka godzin marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z cukrem palmowym.

      Kaszę gotujemy na sypko, dodajemy odrobinę masła dla aromatu.

      Olej mieszamy z miodem, polewamy nim roszponkę.

      Stek grillujemy przez 2-3 min z każdej strony. Kroimy na plastry.

      Podajemy z posiekanymi pistacjami i marynowanym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz