czwartek, 22 lutego 2018

Marynowane tofu idealne do sałatek

Przyznajemy się bez bicia, tofu samo w sobie jest gorsze niż mdłe. Marynowane, przejmuje smaki, staje się niesamowitym dodatkiem do sałatek. Tak przygotowany ser sojowy przypadnie do gustu również mięsożercom, otwartym na nowe smaki.








Składniki

  • 180 g tofu
  • 5-6 suszonych pomidorów z zalewy
  • olej z suszonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

    Przygotowanie

    1. Pomidory wyjmujemy z zalewy, kroimy w paski.
      Tofu kroimy w kostkę układamy w słoik, na wierzch dodajemy pomidory (w ten sposób smak pomidorów będzie „opadał”).
      Olej z pomidorów lekko "podrasowujemy" suszoną bazylią i oregano, mieszamy i zalewamy tofu i pomidory.
      Słoik wstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
      Tofu i pomidory osączamy z oleju, używamy do sałatek.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza