piątek, 16 lutego 2018

Bigos z sarniną i prawdziwkami

W ubiegłym roku bór obfitował w grzyby. Targaliśmy „tonami”, bo lubimy bujać się po lesie. Większość i tak rozdaliśmy, bo ileż można…ale samo zbieranie jest niesamowite. Lubimy też dziczyznę, więc postanowiliśmy spleść wszystko w jedno.








Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty słodkiej
  • 500 g udźca z sarny
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 500 ml zimnej wody (w razie potrzeby uzupełniamy)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • Przyprawy:
  • 1 cm kory cynamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 gwiazdka anyżu

    Przygotowanie

    1. Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę, posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, grzyby i dusimy na małym ogniu do miękkości słodkiej kapusty.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza