piątek, 16 lutego 2018

Grzyby leśne w sosie śmietanowym

Grzyby w sosie śmietanowym zawsze się sprawdzają. Tym razem dodaliśmy warzywa i kiszone ogórki. Sprawdziło się.








Składniki

  • półtora kg leśnych grzybów
  • 1 marchewka
  • 4 średnie cebule
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 łyżka smalcu
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka

    Przygotowanie

    1. Grzyby obgotowałem w lekko osolonej wodzie, odcedziłem, przełożyłem do garnka, dodałem smalec oraz pokrojona marchewkę i posiekaną cebulę. Zalałem wodą tak aby grzyby były przykryte. Dusiłem 30 minut na małym ogniu do miękkości warzyw, czasami mieszałem.
    2. Doprawiłem solą i dużą ilością pieprzu, dodałem śmietanę oraz drobno pokrojone kiszone ogórki i mieloną paprykę. Dusiłem jeszcze ok. 10 minut, cały czas mieszając. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz