środa, 7 lutego 2018

Pierś kaczki w cytrynie z makaronem chow mein

Kuchnia chińska










Składniki

  • 600 g piersi kaczki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Marynata :
  • 100 g świeżego imbiru
  • cebula
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • szczypta soli
  • Sos :
  • 350 ml rosołu drobiowego
  • 1 łyżka wina ryżowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • Dodatkowo:
  • makaron chow mein

    Przygotowanie

    1. Imbir oraz obrana cebulę posiekałem, wymieszałem z łyżką wody, winem i solą.
      Mięso kaczki pokroiłem w kostkę, wymieszałem z przygotowaną marynatą, odstawiłem na godzinę.

      Kawałki kaczki osączyłem z marynaty, obtoczyłem w roztrzepanych jajkach, zrumieniłem na rozgrzanym oleju. Zdjąłem z patelni, osuszyłem na papierowym ręczniku.
    2. Sos : wymieszałem rosół drobiowy z winem ryżowym, sokiem z cytryny i cukrem. Doprowadziłem do wrzenia. Przestudziłem, zagęściłem mąką kukurydzianą.

      Podsmażone mięso przełożyłem do rondla z sosem. Podgrzewałem na małym ogniu ok. 20 minut. Ugotowałem makaron chow mein. Podałem z kaczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz