piątek, 5 stycznia 2018

Zupa ziemniaczana z boczkiem



Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;)










Składniki

350 g surowego wędzonego boczku
700 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 łyżeczka mielonego kminku
1 biała część pora
pieprz ziołowy
majeranek
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 
Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę.
Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy.
Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem, mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min.
Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku).
Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz