Ten zapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało
do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom
grochówy ;)
Składniki
350 g surowego wędzonego boczku700 g ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 duża marchew
1 łyżeczka mielonego kminku
1 biała część pora
pieprz ziołowy
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie
Boczek odcinamy od skóry, kroimy w kostkę.
Skórę układamy w garnku do góry i wytapiamy pozostały
tłuszcz, przez kilka minut i usuwamy.
Na tłuszcz wrzucamy pokrojony boczek, smażymy przez
kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy, połowę kroimy w
drobną kostkę, drugą w większą kostkę. Dodajemy do boczku, razem z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem i smażymy 10 min pod przykryciem,
mieszając co chwilę. Zalewamy wrzątkiem (1,5 litra), dodajemy
płaską łyżeczkę soli i gotujemy na dużym ogniu (pod przykryciem) przez 30 min.
Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew,
kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy
wrzątku).
Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5
min.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz
majerankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz