sobota, 6 stycznia 2018

Makaron spaghetti z włoskimi orzechami

Połączenie makaronu z orzechami sprawdziło się.













Składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • sól
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 dojrzałe awokado
  • garść orzechów włoskich
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • garść rukoli
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • starty parmezan
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Boczek pokroiłem w kostkę, wytopiłem na chrupiąco na suchej patelni, pod koniec dodałem drobniutko posiekany czosnek. Wydrążony miąższ z awokado rozgniotłem widelcem z pokruszonymi orzechami i serem. Posiekałem rukolę i natkę pietruszki.

      Ugotowałem makaron al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzony gorący makaron wymieszałem w garnku ustawionym na minimalnym ogniu najpierw z boczkiem z czosnkiem i wytopionym z niego tłuszczem, a następnie z masą z awokado i zieleniną. Doprawiłem solą, posypałem startym parmezanem.


1 komentarz: