poniedziałek, 8 stycznia 2018

Jabłecznik z bitą śmietaną (bez pieczenia)

Przepis na to proste, efektowne i smaczne ciasto pochodzi z bloga Smaczny.pl









Składniki

  • Masa jabłkowa:
  • 1,20 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 ml aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • Polewa czekoladowa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 2 duże opakowania herbatników

    Przygotowanie

    1. Masa jabłkowa:
      Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i chwilę dusimy.
      Galaretki rozpuszczamy w ¾ l gorącej wody, dodajemy do jabłek, mieszamy i lekko studzimy.
      Formę do pieczenia 25x36 cm wyściełamy papierem do pieczenia, układamy warstwę herbatników, wylewamy masę z jabłek, na wierzch układamy kolejną warstwę ciastek. Przekładamy do lodówki.
      Masa śmietanowa:
      Żelatynę rozpuszczamy w 75 ml gorącej wody, studzimy.
      Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i olejek cytrynowy, mieszamy.
      Na koniec wlewamy letnią żelatynę, ponownie miksujemy, wylewamy na wierzch ciasta, układamy kolejną warstwę herbatników.
      Ponownie przekładamy do lodówki.
      Polewa czekoladowa:
      Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody.
      W kąpieli wodnej, roztapiamy masło i czekoladę, dodajemy śmietankę, dokładnie łączymy składniki. Następnie wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy i studzimy.
      Gdy masa czekoladowa będzie się ścinać, wylewamy na wierzch ciasta i równomiernie rozprowadzamy. Schładzamy w lodówce.

2 komentarze: