piątek, 19 stycznia 2018

Zupa gulaszowa-szybka wersja

Pyszna, szybka w przygotowaniu zupa, uwielbiana przez większość.








Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 200 g pieczarek
  • 1 duży strąk czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,7 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
      W czasie smażenia, warzywa obieramy.
      Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, smażymy dalej.
      Pieczarki oczyszczamy, mniejsze kroimy na pół, większe na 4 części.
      Czosnek siekamy, dodajemy razem z liściem laurowym, zielem angielskim. Smażymy jeszcze chwilę, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy.
      Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na dużym ogniu, następnie płomień zmniejszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną w paski paprykę, przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz