Pyszna, szybka w przygotowaniu zupa, uwielbiana przez
większość.
Składniki
- 500 g karkówki wieprzowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 ziemniaki
- 200 g pieczarek
- 1 duży strąk czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,7 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w
kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju.
W czasie smażenia, warzywa obieramy.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki kroimy w kostkę.
Dodajemy do mięsa, smażymy dalej.
Pieczarki oczyszczamy, mniejsze kroimy na pół, większe na 4
części.
Czosnek siekamy, dodajemy razem z liściem laurowym, zielem
angielskim. Smażymy jeszcze chwilę, oprószamy mąką i dokładnie mieszamy.
Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 15 min na dużym
ogniu, następnie płomień zmniejszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojoną
w paski paprykę, przyprawy i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz