Przepis na to szybkie, koreańskie danie pochodzi z
niesamowicie apetycznego bloga Facet z przepisem. Gorąco polecamy. Troszkę
dodatki po swojemu zrobiliśmy, ale wyszło niesamowicie pysznie.
Składniki
- 500-600 g filetów z kurczaka
- Marynata:
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka cukru palmowego (lub trzcinowego)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżka świeżego startego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz
- Surówka z kapusty pekińskiej:
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka wężowego
- 1 mały słoik kiełków fasoli mung
- Dressing:
- 50 ml oleju z pestek winogrona
- kilka kropli oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru palmowego
- 50 ml octu ryżowego
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- 200 g ryżu jaśminowego
- olej do smażenia
Przygotowanie
Ostatnio zakochałam się w kuchni koreańskiej - szczególnie w kimchi :) Spróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuń