Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą.
Składniki
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 3 ziemniaki
- 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 2 łyżki oleju
- 1/2 małej główki białej kapusty
- 3-4 suszone grzyby
- 3 łyżki kaszy pęczak
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka strąków okry
- kminek mielony
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Kapustę szatkujemy.
Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski.
W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone,
przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty.
Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby,
dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min).
Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy
pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i
gotujemy do miękkości kaszy.
Po 5 minutach od momentu dodania koncentratu dodajemy
pokrojoną okrę.
Do smaku doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz