czwartek, 18 stycznia 2018

Kapuśniak z mięsem mielonym i okrą

Pyszna zupa lekko zagęszczona okrą.








Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 3 ziemniaki
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 3-4 suszone grzyby
  • 3 łyżki kaszy pęczak
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka strąków okry
  • kminek mielony
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Jarzyny obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
      Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
      Kapustę szatkujemy.
      Grzyby obgotowujemy, kroimy w paski.
      W dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso mielone, przy pomocy szpatułki rozdrabniamy na mniejsze fragmenty.
      Następnie wrzucamy jarzyny wraz z ziemniakami oraz grzyby, dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając (około 5-7 min).
      Do rondla wrzucamy poszatkowaną kapustę i kaszę, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 10 min, dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy do miękkości kaszy.
      Po 5 minutach od momentu dodania koncentratu dodajemy pokrojoną okrę.
      Do smaku doprawiamy kminkiem, solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz