czwartek, 18 stycznia 2018

Polędwiczki w sosie pieczarkowym

Idealne szybkie danie. 








Składniki

  • 500-600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki słodkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pięścią lekko je rozbijamy. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową.
      Na tłuszcz ze smażenia, dodajemy masło, roztapiamy, dodajemy posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, dusimy 20 min.
      Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia, dokładnie mieszamy.
      Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. aromatycznie i soczyście :) mniam, wspaniały pomysł na polędwiczki <3

    OdpowiedzUsuń