Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem,
nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pięścią lekko je rozbijamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju, na złoto. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią
aluminiową.
Na tłuszcz ze smażenia, dodajemy masło, roztapiamy, dodajemy
posiekaną cebulę, oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,
zrumieniamy, dodajemy mięso i zalewamy bulionem. Dodajemy liście laurowe i
ziele angielskie, dusimy 20 min.
Śmietanę rozrabiamy z mąką, hartujemy sosem z pieczenia,
dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy do całości, dusimy do pożądanej
konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
aromatycznie i soczyście :) mniam, wspaniały pomysł na polędwiczki <3
OdpowiedzUsuń