czwartek, 18 stycznia 2018

Pyrki z wieprzowiną

Kuchnia regionalna z Wielkopolski








Składniki

  • 250 g mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka )
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Mięso pokroiłem w kostkę. Pietruszkę, lubczyk i tymianek wymieszałem z łyżką oliwy, szczyptą pieprzu i soli, obtoczyłem w nich mięso. Zrumieniłem na rozgrzanym oleju, przełożyłem do rondelka. Obrałem ziemniaki, pokroiłem w grubą kostkę, usmażyłem na oleju.Tak przesmażone ziemniaki dodałem do mięsa. Cebulę i czosnek posiekałem drobno, zeszkliłem, doprawiłem szczyptą soli. Dodałem do mięsa z ziemniakami. Doprawiłem cukrem, uzupełniłem 4 łyżkami wody, zagotowałem, dusiłem, aż mięso było miękkie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz