Wspaniały dodatek do dania głównego. Dla nas zaraz po
buraczkach do mielonych kotletów.
Składniki
- 2 szt cebuli
- 400 g marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mąki
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 700 g mrożonego groszku
- 200 g słodkiej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule siekamy.
Marchewki kroimy na plasterki.
Masło wraz z olejem rozgrzewamy w dużym rondlu, wrzucamy
cebulę i szklimy ją przez około 5 min.
Następnie dodajemy marchew, krótko dusimy pod przykryciem,
oprószamy mąką i smażymy na rumiano, podlewamy winem, doprawiamy solą i
pieprzem. Dusimy 10 min pod przykryciem.
Następnie dodajemy groszek, dusimy przez 10 min, po czym
wlewamy śmietanę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i lekko odparowujemy ( nie
gotujemy ). Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz