niedziela, 21 stycznia 2018

Groszek z marchewką w sosie winno-śmietanowym

Wspaniały dodatek do dania głównego. Dla nas zaraz po buraczkach do mielonych kotletów.









Składniki

  • 2 szt cebuli
  • 400 g marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mąki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 700 g mrożonego groszku
  • 200 g słodkiej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Cebule siekamy.
      Marchewki kroimy na plasterki.
      Masło wraz z olejem rozgrzewamy w dużym rondlu, wrzucamy cebulę i szklimy ją przez około 5 min.
      Następnie dodajemy marchew, krótko dusimy pod przykryciem, oprószamy mąką i smażymy na rumiano, podlewamy winem, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 10 min pod przykryciem.
      Następnie dodajemy groszek, dusimy przez 10 min, po czym wlewamy śmietanę, sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i lekko odparowujemy ( nie gotujemy ). Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz