niedziela, 14 stycznia 2018

Zupa grzybowa z pyrkami

Zupka z kuchni wielkopolskiej. Tam też rosną grzyby. Dlaczego tak piszemy ? Bowiem kochana rodzina z okolic Leszna , zawsze przyjeżdżała na grzybobranie do nas w Lubuskie. Pozdrawiamy przy okazji kuzynostwo z rodzinami.












Składniki

  • 2 l wody
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • biała część pora
  • 20 g suszonych grzybów
  • poł kg ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mała cebula
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy.
      Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do  wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami.


      grzankami.przyprawy.
      dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy.
      .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz