niedziela, 14 stycznia 2018

Ciecierzyca po bretońsku

Kolejny raz postanowiliśmy urozmaicić nasze menu. Proste i szybkie danie, a jakie smaczne! Koniecznie musicie skosztować.








Składniki

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • pieprz cayenne
  • majeranek
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki i razem z posiekaną cebulą, przysmażamy w garnku.
      Dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez chwilę, dodajemy passatę i szklankę bulionu, dusimy pod przykryciem przez 5 min.
      Następnie dodajemy ciecierzycę, dusimy przez chwilkę, do smaku doprawiamy cukrem, pieprzem cayenne, solą, pieprzem, majerankiem.
      Podajemy z pieczywem.


2 komentarze:

  1. świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio zrobiłem danie drugi raz i wyszła jeszcze lepsza jak za pierwszym. Od siebie dodałem jeszcze 2 łyżki suszonych pomidorów, trochę suszonej bazylii a passate zamieniłem na przecier pomidorowy Podravka.
    Polecam danie.

    OdpowiedzUsuń