Idealne dla wielbicieli warzyw. Po prostu Prze Pysz Ne!
Składniki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera korzeniowego
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 por (biała część)
- 3-4 liście kaffiru
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 kalafior
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- cukier palmowy
- tymianek
- cynamon
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- ryż
- natka pietruszki
Przygotowanie
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy
posiekany czosnek.
Jarzyny obieramy, ścieramy
na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka.
Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy sos sojowy, zalewamy
passatą, wrzucamy liście kaffiru i dusimy pod przykryciem około 10 min.
Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, dusimy
pod przykryciem około 30 min. Wlewamy sos ostrygowy.
Całość doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem, tymiankiem,
solą i pieprzem.
Podajemy z ryżem i natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz