piątek, 12 stycznia 2018

Kalafior po grecku

Idealne dla wielbicieli warzyw. Po prostu Prze Pysz Ne!










Składniki

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 por (biała część)
  • 3-4 liście kaffiru
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • cukier palmowy
  • tymianek
  • cynamon
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • ryż
  • natka pietruszki

    Przygotowanie

    1. Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle, dodajemy posiekany czosnek.
      Jarzyny obieramy, ścieramy  na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w piórka.
      Warzywa dodajemy do cebuli, dodajemy sos sojowy, zalewamy passatą, wrzucamy liście kaffiru i dusimy pod przykryciem około 10 min.
      Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy do warzyw, dusimy pod przykryciem około 30 min. Wlewamy sos ostrygowy.
      Całość doprawiamy do smaku cukrem, cynamonem, tymiankiem, solą i pieprzem.
      Podajemy z ryżem i natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz