środa, 10 stycznia 2018

Gulasz z karkówki orientalnie

To jest coś, co kochamy najbardziej…kuchnia fusion jest niesamowita. Łączy smaki i kultury, łamie tabu, pozostawia otwarte drzwi na każdym froncie.









Składniki

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 liście kaffiru
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 50 ml soku z limonki tajskiej
  • 100 g grzybów mrożonych (podgrzybki)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka cukru palmowego
  • cynamon
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Karkówkę kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, oprószamy mąką, dodajemy sos sojowy, mieszamy.
      Do mięsa wlewamy bulion warzywny, dodajemy liście kaffiru, ziele angielskie, sok z limonki i dusimy pod przykryciem przez 30 min.
      Do mięsa dodajemy grzyby, dusimy kolejne 30 min.
      Pod koniec wlewamy sos ostrygowy, wsypujemy cukier, dusimy bez przykrycia do żądanej konsystencji sosu (odparowujemy).
      Do smaku doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza