wtorek, 9 stycznia 2018

Sałatka śledziowa z kawiorem

No…bo my śledzie po prostu kochamy. Od Seko są rewelacyjne…dlaczego? Pomimo długiego moczenia (sklera i leń) nadal są jędrne i idealne do sałatek, i wszelakich innych dań. Ostatnio za nami „chodzi: śledź w śmietanie z ziemniakami <3 Popełnimy ;) A tę sałatkę dedykujemy „śledziożercom” :P






Składniki

  • 400 g matjasów
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża gruszka
  • 1 por biała część
  • natka pietruszki
  • 100 g czerwonego kawioru np Capelin
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. No i najpierw śledzie moczymy…można w mleku, można…u nas nie można :P brak mleka w lodówce ;) jednak można w wodzie z dodatkiem octu. Tak na oko 1 litr wody, 50 ml octu ;) Dwa razy tak robimy i odcedzamy, osuszamy papierowymi ręcznikami.
      Ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę.
      Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
      Por siekamy i sparzamy, studzimy.
      Natkę pietruszki siekamy.
      Wszystkie składniki dokładnie łączymy z majonezem i kawiorem.
      Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz