środa, 24 stycznia 2018

Sos gruszkowy

Idealnie pasuje do kaczki










Składniki

  • 250 g gruszek
  • 2 cebule
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół szklanki śmietany
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • kawałek cynamonu
  • goździk
  • liść laurowy
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie

    1. Gruszki obrałem, pozbawiłem z gniazd nasiennych, pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2 łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek, natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino , dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz