środa, 24 stycznia 2018

Owocowy deser z bitą śmietaną i chia

Nieskomplikowany deser sprawdzi się w nadchodzące święto zakochanych.









Składniki

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • papaja (może być mango albo melon)
  • 1 łyżka nasion chia

    Przygotowanie

    1. Galaretkę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, dzielimy na dwie części.
      Z owoców wykrawamy kulki (10-12 szt na dwie porcje)- najlepiej nada się do tego papaja, tak jak u nas, mango albo melon.
      Do pucharków deserowych lub kieliszków do wina przekładamy owocowe kulki, zalewamy jedną częścią galaretki, przekładamy do lodówki, by stężała.
      Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy nasiona chia, porcjujemy do pucharków, zalewamy pozostałą galaretką.
      Ponownie wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz