Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem.
Składniki
- 300 g mielonej łopatki cielęcej
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała kajzerka
- mleko do moczenia
- 1 jajko
- bułka tarta
- masło klarowane
- sól, pieprz
Przygotowanie
Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa.
Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty
przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając
odrobinę mleka z moczenia bułki.
Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli.
Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem.
Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz