środa, 24 stycznia 2018

Kotlety mielone z cielęciny

Delikatne mięso cielęce zostało połączone z lekkim puchem. 









Składniki

  • 300 g mielonej łopatki cielęcej
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała kajzerka
  • mleko do moczenia
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

    Przygotowanie

    1. Bułkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa.
      Następnie dodajemy drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i żółtko jajka. Dokładnie wyrabiamy, dodając odrobinę mleka z moczenia bułki.
      Białko jajka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
      Dodajemy ją do mięsa i delikatnie łączymy z mięsem.
      Z tak przygotowanej masy formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle.
      Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz