wtorek, 5 grudnia 2017

Kisir- turecka sałatka z kaszy bulgur



Przepis na tę pyszną, orzeźwiającą sałatkę pochodzi ze strony Moja Książka Kucharska.










Składniki

1 szklanka kaszy bulgur
1 mała puszka kukurydzy z chili
1 puszka ciecierzycy
3 szalotki
3 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
mielony kumin
1/2 pęczku natki pietruszki
1/4 pęczku mięty
sok z 2 cytryn
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie

 
Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Można też zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kwadrans.
Szalotki drobno siekamy.
Cieciorkę i kukurydzę osączamy z zalewy.
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Do kaszy dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i mielonym kuminem. Wsypujemy posiekane zioła, szalotki, kukurydzę, cieciorkę, pomidory, sok z cytryny i oliwę. Składniki dokładnie łączymy i wstawiamy do lodówki min. na 1 godzinę.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz