Ostatnio, jak mogliście zauważyć, preferuję dania szybkie w przygotowaniu, nieskomplikowane, jednocześnie ociekające aromatem i smakiem. Gołąbki bez zawijania zdecydowanie do nich należą. Chwil kilka i są już na naszym stole.
Polecam Arek Gie
Składniki:
600 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej
500 g kiszonej kapusty (odciśniętej)
200 g ryżu
1 jajko
kminek mielony
sól, pieprz
200 ml oleju
Sos:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
750 ml bulionu warzywnego
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka mąki pszennej
szczypta cukru
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku, kilka minut krócej niż w przepisie. Studzimy.
Kapustę drobno siekamy, dodajemy do mięsa mielonego wraz z ryżem i jajkiem. Wyrabiamy na jednolitą masę, którą doprawiamy kminkiem, solą i pieprzem.
Z masy formujemy duże kotlety, które obsmażamy na rozgrzanym oleju.
Kotlety przekładamy do naczynia żaroodpornego (z pokrywką).
Letni bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym, ziołami, szczyptą cukru i mąką. Tak powstałym sosem zalewamy "gołąbki", które pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C (pod przykryciem).
Podajemy od razu po upieczeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz