Kolejne danie na szybko. Tym razem klopsy mięsne z pyszną
kaszą bulgur i dynią.
Składniki
1 szklanka kaszy bulgur
1 cebula
2 łyżki oleju
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
200 g miąższu z dyni
natka pietruszki
250 g wieprzowego mielonego mięsa
200 g miąższu z dyni
natka pietruszki
250 g wieprzowego mielonego mięsa
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do
miski.
Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę miąższem z
dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy.
Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy, wbijamy
jajko.
Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia
żaroodpornego.
Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C.
Podajemy z ulubionym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz