środa, 6 grudnia 2017

Klopsy z kaszą bulgur i dynią



Kolejne danie na szybko. Tym razem klopsy mięsne z pyszną kaszą bulgur i dynią.











Składniki


1 szklanka kaszy bulgur
1 cebula
2 łyżki oleju
1 jajko
200 g miąższu z dyni
natka pietruszki
250 g wieprzowego mielonego mięsa 
sól, pieprz

 

 

 

Przygotowanie


Kaszę gotujemy na sypko. Odcedzamy, studzimy, przekładamy do miski.
Posiekaną cebulę smażymy z pokrojonym w kostkę miąższem z dyni. Studzimy, dodajemy do kaszy.
Posiekaną natkę dodajemy razem z mięsem do kaszy, wbijamy jajko.
Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z masy formujemy duże klopsy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C.
Podajemy z ulubionym sosem.



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza