Przepis na tę pyszną, orzeźwiającą sałatkę pochodzi ze
strony Moja Książka Kucharska.
Składniki
1 szklanka kaszy bulgur1 mała puszka kukurydzy z chili
1 puszka ciecierzycy
3 szalotki
3 pomidory
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
mielony kumin
1/2 pęczku natki pietruszki
1/4 pęczku mięty
sok z 2 cytryn
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Przygotowanie
Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem
zawartym na opakowaniu. Można też zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na
kwadrans.
Szalotki drobno siekamy.
Cieciorkę i kukurydzę osączamy z zalewy.
Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Do kaszy dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy
solą, pieprzem, ostrą papryką i mielonym kuminem. Wsypujemy posiekane zioła,
szalotki, kukurydzę, cieciorkę, pomidory, sok z cytryny i oliwę. Składniki
dokładnie łączymy i wstawiamy do lodówki min. na 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz