poniedziałek, 4 grudnia 2017

Barszcz biały z serwatki

Danie z kuchni góralskiej. Polecamy. 









Składniki

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • 2 l serwatki
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 2 łyżki mąki
  • pół szklanki mleka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

     

     

     

    Przygotowanie


    Żeberka i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości.

    Mąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw. Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo przekroiłem w ósemki. Wrzuciłem do zupy. Podałem z tłuczonymi ziemniakami z cebulą zrumieniona na smalcu.

2 komentarze: