Barszcz biały z serwatki
Danie z kuchni góralskiej. Polecamy.
Składniki
-
1 kg
wędzonych żeberek
-
2 l serwatki
-
1 cebula
-
1 marchew
-
1 pietruszka
-
pół
małego selera
-
2 łyżki mąki
-
pół
szklanki mleka
-
3 ząbki
czosnku
-
2 jajka
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Żeberka i drobno pokrojoną marchew, pietruszkę i seler zalałem serwatką, doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości.
Mąkę zmieszałem z mlekiem, dodałem do gotującego się mięsa i warzyw.
Cebulę przekroiłem na pół, opiekłem, dodałem do zupy. Czosnek roztarłem
razem z solą i pieprzem, dodałem do zupy. Ugotowane jajka na twardo
przekroiłem w ósemki. Wrzuciłem do zupy. Podałem z tłuczonymi
ziemniakami z cebulą zrumieniona na smalcu.
z serwatki jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy ;)
Usuń