Piersi kaczki z gruszkami
Danie z kuchni polskiej. Sprawdzone połączenie mięsa kaczki z gruszką.
Składniki
-
800 g
piersi kaczki
-
500 g
gruszek
-
2 cebule
-
pół
szklanki białego wytrawnego wina
-
pół
szklanki śmietany
-
2 łyżki
soku z cytryny
-
1/4
łyżeczki suszonego tymianku
-
1 łyżka
natki pietruszki
-
kawałek
cynamonu
-
goździk
-
liść laurowy
-
4 łyżki
masła
-
cukier 1
łyżka
-
sól
-
pieprz
Przygotowanie
Piersi kaczki natarłem pastą z łyżki soku cytrynowego, dwóch
łyżek masła, soli i odrobiny tymianku. Gruszki obrałem, przekroiłem,
wypestkowałem, skropiłem sokiem z cytryny.
Na aluminiowej folii rozłożyłem skórki gruszek, a na nich piersi
kaczki. Folię zawinąłem. Zapiekałem 50 minut w temp. 140 stopni C.
Połowę gruszek pokroiłem w kostkę. Pokrojone cebule zeszkliłem na 2
łyżkach masła. Dodałem pokrojone gruszki, liść laurowy, tymianek,
natkę, cynamon, goździk, sól, pieprz, krótko podsmażyłem. Wlałem wino ,
dusiłem około 20 minut. Po tym czasie wyjąłem przyprawy, zmiksowałem. Do
rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut.
Pozostałe gruszki ugotowałem ok. 3 min. w wodzie z łyżką cukru. Wyjąłem, osączyłem..
Pokrojone piersi kaczki podałem z sosem, obłożyłem ugotowanymi gruszkami.
Nie rozumiem tego : "Do rondla dodałem śmietanę , podgrzałem ok. 5 minut" Do pustego rondla mam wlać śmietanę i podgrzewać? Przez 5 minut to ona się 100 razy zagotuje. No i co z tą śmietaną później?
OdpowiedzUsuńWystarczy troszeczkę pomyśleć, że w rondelku znajduje się zmiksowany sos. Można? Można :D
Usuń