sobota, 3 maja 2025

Schabowy z grecką nutą

 Do odważnych świat należy, więc ta propozycja powinna właśnie ich zainteresować. Schabowy o smaku gyrosa z pieczoną fetą na wypasie (zielenina), to kolorowe, apetyczne i pożywne danie, które świetnie sprawdzi się nie tylko na kolację, ale też na treściwy obiad. Do tego przygotowuje się w oka mgnieniu. 20 minut w zupełności wam wystarczy nie tylko na posiłek dla dwóch, ale też 4 osób. Polecam
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

2 kotlety schabowe po 250 g
300 g sera feta w kawałku lub dwa kawałki po 150 g
100 g rukoli
1 mała czerwona papryka
20 oliwek zielonych
20 pomidorków cherry
150 g ogórka wężowego
2 łyżki przyprawy gyros
100 g smalcu wieprzowego
oliwa
sól, pieprz
Dressing:
100 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka octu
1 łyżka wody
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonej bazylii
szczypta cukru
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso rozbijamy, oprószamy solą, pierzem i przyprawą gyros. Smażymy na rozgrzanym smalcu.
 

W trakcie smażenia przygotowujemy ser, który dzielimy na pół (jeśli mamy w jednym kawałku), skrapiamy oliwą i przekładamy na papier do pieczenia. Pieczemy 10 minut (airfryer) w 200°C lub w piekarniku 220°C przez 15 min. z termoobiegiem.
 

Podczas smażenia mięsa i pieczenia sera rozkładamy na talerze rukolę, pokrojone pomidorki, paprykę ogórek oraz oliwki. Całość polewamy dressingiem, czyli mieszanką oliwy z octem, wodą, ziołami i musztardą. Do smaku doprawiając cukrem, solą i pieprzem.
 

Na sałatkę kładziemy usmażone mięso i upieczony ser. Podajemy z ulubionym pieczywem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz