Kiedy pozostanie wam mięso z pieczonego kurczaka, to można
zrobić na nim zupę. Wyszło pysznie <3
Składniki
1 duża kalarepa3 ziemniaki średniej wielkości
1 marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 łyżka masła
200-250 g mięsa pieczonego kurczaka
1,5 l wrzątku
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
2 suszone kapelusze prawdziwków
2-3 łyżki słodkiej śmietany 18%
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalarepę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Jarzyny obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Warzywa smażymy na rozgrzanym maśle, dodajemy kawałki mięsa,
chwilę razem smażymy, zalewamy wrzątkiem.
Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, ¼
łyżeczki soli, grzyby i gotujemy przez 15 min.
Kapelusze wyławiamy, kroimy w paski, ponownie wrzucamy do
zupy i gotujemy do miękkości warzyw.
Śmietanę hartujemy z kilkoma łyżkami zupy, dodajemy do
całości, rozprowadzamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz