piątek, 3 listopada 2017

Zapiekanka dyniowo – ziemniaczana

Sezon dyniowy w pełni. Łapcie przepis. PS : nie mieliśmy sera raclette, zastąpiliśmy go innym półtwardym serem szwajcarskim 









Składniki

  • 250 g ziemniaków
  • słodki ziemniak
  • cukinia
  • 700 g miąższu dyni hokkaido
  • 3 jajka
  • 350 ml płynnej śmietany
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • gałązka szałwii
  • 100 g masła
  • 300 g sera raclette pokrojonego w plastry
  • 100 g boczku w plasterkach
  • 3 gałązki natki pietruszki

    Przygotowanie


    Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki.
    Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią.



Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz