Składniki
- 250 g ziemniaków
- słodki ziemniak
- cukinia
- 700 g miąższu dyni hokkaido
- 3 jajka
- 350 ml płynnej śmietany
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- gałązka szałwii
- 100 g masła
- 300 g sera raclette pokrojonego w plastry
- 100 g boczku w plasterkach
-
3
gałązki natki pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki i słodki ziemniak obrałem, pokroiłem w plastry, ugotowałem 10 minut ( najlepiej w garnku na parze ). Cukinię umyłem, pokroiłem w plasterki. Dynię obrałem, usunąłem nasiona , pokroiłem w cienkie cząstki.
Jajka ubiłem ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią.
Warzywa ułożyłem warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu ułożyłem plastry boczku. Całość zalałem mieszaniną jajeczno-śmietanową. Piekłem 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Zapiekankę podałem posypaną posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz