piątek, 3 listopada 2017

Biała kiełbasa z okrą i ryżem



Pyszne danie jednogarnkowe. Polecamy ;)









Składniki

300 g okry
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 strąki chilli
350 g pomidorów
2 łyżki masła
sok z cytryny
3 pętka białej kiełbasy parzonej
100 g ryżu
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Strąki okry myjemy, odcinamy „ogonki”.
Cebule oraz czosnek drobno siekamy, papryczki kroimy wzdłuż, usuwamy nasiona i również siekamy.
Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy miąższ, kroimy w kostkę.
Kiełbasę kroimy na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy cebulę, dodajemy czosnek, chilli, pomidory, strąki okry oraz kiełbasę. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym dodajemy ryż.
Gotujemy pod przykryciem do jego miękkości.
Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz